Od lat 80’ XX wieku HDL uznaje się za ważny czynnik diagnostyczny dla chorób serca i układu krążenia. Czy słusznie? Postaram się odpowiedzieć na to pytanie. Po pierwsze bezsensowne jest pisanie o HDL, gdyż to niejednorodna grupa lipoprotein o różnych właściwościach. Podsumowanie Same wskazania stężenia HDL we krwi nic nie znaczą, a w określonych [...]
Nadciśnienie tętnicze jest jedną z plag XXI wieku. Naukowcy oszacowali, że podwyższone ciśnienie krwi na całym świecie jest odpowiedzialne za 7,6 miliona zgonów rocznie (13,5% całkowitej liczby zgonów), czyli więcej niż jakiekolwiek inne czynniki ryzyka. Około 54% udarów i 47% chorób niedokrwiennych serca można przypisać wysokiemu ciśnieniu krwi. [...]
Utarło się wiele mitów dotyczących stężenia testosteronu. Niedawno przeczytałem, iż diety niskowęglowodanowe powodują spadek stężenia testosteronu. Podsumowanie Nie jestem zwolennikiem żadnych skrajności, bo nigdy nie są one zdrowe. Każdy musi sam znaleźć swoją drogą i dietę dopasowaną do profilu hormonalnego, wieku i aktywności sportowej. Nie [...]
Kwasy tłuszczowe omega-3 są niezwykle ważne. Dają mnóstwo korzyści zdrowotnych dla naszego ciała, w tym także pracy mózgu. Jest to też jeden z najdokładniej przebadanych suplementów, dzięki temu mamy dostęp do wielu informacji i badań naukowych. Omega-3 są dobre dla Twojej skóry DHA to także składnik strukturalny Twojej skóry. Odpowiada za [...]
[...] wadze (grupa II, utrata masy ciała o średnio 4 ±1,6 kg). Masa ciała, BMI, masa tkanki tłuszczowej, obwód w pasie, stężenie insuliny, wskaźnik HOMA, cholesterol LDL, trójglicerydy i skurczowe ciśnienie krwi, uległy poprawie w grupie II, bez istotnych zmian statystycznych w grupie I. Wyniki pod względem stężenia glukagonopodobnego [...]
[...] Skąd się wzięły dane o zagrożeniu ze strony fruktozy? Cóż, u myszy (będących częstym obiektem badań) wskaźnik lipogenezy de novo wynosi nawet 30%, z fruktozy powstają trójglicerydy, a przy przekarmianiu fruktozą nawet 50%! Co się dzieje z mleczanem powstającym np. w mięśniach? mleczan może zasilać zasoby glikogenu w wątrobie! (mleczan [...]
[...] magazynować około 300 g tłuszczu i 350 g glikogenu. Jednak, ze względu na poziom wytrenowania, sportowcy są w stanie podwoić wartość glikogenu nawet do 700 g. Glikogen i trójglicerydy zmagazynowane w naszym ciele wykorzystywane są w zależności od poziomu wysiłku. Ćwiczenia, które angażują organizm do intensywności niskiej, będą czerpały [...]
Wiele osób upiera się, że „mało je”. W rzeczywistości nikt nie jest w stanie skontrolować podaży energii tej osoby, więc może ona opowiadać, że odżywia się wodą i sałatą lub „rybą na parze i warzywami”. Jednak często waga takich osób nie odzwierciedla podobnych deklaracji. Gdzie może tkwić problem? Źle wyliczone zapotrzebowanie energetyczne [...]
Z reguły nie korzystam z portali w rodzaju onet.pl, wp.pl, gdyż informacje w nich zawarte charakteryzuje zbyt niska jakość. Niestety dla wielu ludzi gazety są wiarygodnym źródłem informacji. Zamieszanie pogłębia nowa era informacyjna, która rozpoczęła się w latach 90. XX wieku, wraz z upowszechnieniem się sieci internetowej. Przy intensywności [...]
Dostarczanie nadmiaru kalorii nie pozostaje obojętne dla stanu zdrowia i osiągów sportowych. Współczesna epidemia otyłości wcale nie wynika z faktu, iż w handlu pojawiły się syntetyczne słodziki (np. aspartam, acesulfam). Winne nie jest wcale mięso, pszenica, cukier, ziemniaki, masło, napoje słodzone, McDonald’s, KFC, Burger King, czy szeroko [...]
Trójglicerydy nie są obojętnym wskaźnikiem zdrowotnym, jak głoszą niektórzy „szamani XXI wieku”. Mają znaczenie, podobnie jak całkowite stężenie cholesterolu, a szczególnie jego frakcji LDL (błędnie uznawany za „zły cholesterol”) i HDL (błędnie uznawany za „dobry cholesterol”). Oczywiście nie należy rozpatrywać pojedynczego wskaźnika jako [...]
[...] się z badaniem DiMarco i wsp., gdzie wykazano, iż konsumpcja 3 jajek dziennie zmniejsza LDL oraz zwiększa HDL. Jako przyczynek do zastanowienia – zwiększa HDL i obniża trójglicerydy również alkohol w małej dawce (Ichiro Wakabayashi i wsp.). Tylko wspomniana „mała dawka” to w cytowanym badaniu < 22 g etanolu dziennie, czyli odpowiednik [...]
Suplementy to uzupełnienie naszej diety - mają wspomagać nasze zdrowie i dążenie do formy. Zwykle nie działają z taką siłą jak leki, ale nie mają też skutków ubocznych, jeśli spożywamy je zgodnie z zaleceniami. Jest jednak grupa substancji, która jest na tyle silna, iż jest porównywalna z lekami. Podsumowanie Suplementy, bez względu na to jak [...]
Jazda na rowerze stanowi jedną z najlepszych aktywności służących do redukcji tkanki tłuszczowej, Stanie się tak, jeśli dany zawodnik zastosuje: dietę z ujemnym bilansem energetycznym, treningi o odpowiedniej intensywności (wysokie tętno robocze) i objętości (czas trwania jednostki treningowej oraz praca wykonana w skali tygodnia). Wniosek i [...]
Berberyna jest jednym z alkaloidów zidentyfikowanych w glistniku jaskółczym zielu. Ponadto występuje m.in. w krzewach Berberis fremontii, Berberis vulgaris L. (berberysie pospolitym), Berberis aristata oraz Berberis aetnensis (najprościej ująć je jako berberysy). Podsumowanie Wydaje się, iż berberyna działa na człowieka poprzez hamowanie [...]
[...] osoby wydzielają nieprzyjemny zapach. Z drugiej strony czosnek wywiera korzystny wpływ na proporcje HDL, LDL oraz stężenie cholesterolu całkowitego, ma niewielki wpływ na trójglicerydy i ciśnienie krwi. Najważniejszą zaletą czosnku jest przeciwdziałanie przeziębieniom. Ponadto ma wpływ na antyoksydanty i system odpornościowy. Najgorszy wpływ [...]
[...] 23 badania kliniczne. Autorzy doszli do wniosku, że dieta niskowęglowodanowa ma pozytywny wpływ na masę ciała, BMI, obwód w pasie, ciśnienie krwi, frakcję HDL cholesterolu, trójglicerydy, glikemię, hemoglobinę A1c (HbA1c), insulinę i białko C-reaktywne (CRP). Jednak, pomimo pozytywnego wpływu na czynniki ryzyka sercowo-naczyniowego, nie ma [...]
[...] oraz wątrobę. Jej podstawowym mechanizmem jest obniżanie stężenia glukozy we krwi i transport składników odżywczych do tkanek lub ich „magazynowanie” w tkance tłuszczowej (trójglicerydy). Jaką rolę odgrywa tlenek azotu? Dowody sugerują, że NO odgrywa główną rolę w regulacji ciśnienia krwi i że upośledzona bioaktywność NO może być powodem [...]
Olej kokosowy obecnie jest najczęściej wykorzystywanym olejem w naszych domach. I to nie tylko do smażenia potraw, doskonale sprawdza się również jako krem czy nawet produkt do natłuszczania np.: drewna. Zastosowań ma kilka, ale na patelni razem z rybą czy mięsem, ląduje najczęściej. Podsumowanie Nie ma złych tłuszczów, są tylko takie, które [...]
[...] na czczo wiążą się niezależnie z incydentami sercowo-naczyniowymi, a liczne najnowsze dane genetyczne u ludzi potwierdzają związek przyczynowy lipoprotein bogatych w trójglicerydy w progresji miażdżycy tętnic. Wydaje się więc, iż oliwa z oliwek może stanowić cenne uzupełnienie diety, przynosi korzyści zdrowotne, jeśli nie jest nadużywana. [...]